Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

85η ΔΕΘ - «Ευ αγωνίζεσθαι... περί πάτρης» - Επετειακό αφιέρωμα

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η φετινή ΔΕΘ, δεδομένου του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εμπλουτίζει τη διοργάνωσή της με ένα εκθεσιακό αφιέρωμα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τα εκατό πρώτα χρόνια του νεώτερου Ελληνισμού, με τίτλο «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ…ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ».

Χορηγός Οπτικοακουστικού Υλικού

Με την Υποστήριξη

Η έκθεση παρουσιάζει τρεις ιστορικές περιόδους: την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, οι οποίοι οδήγησαν στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας. Με κεντρικό της θέμα τον ανώνυμο Εύζωνα, παρουσιάζονται και οι οκτώ στολές που χρησιμοποιούν σήμερα οι εύζωνες και οι αξιωματικοί τους - ευγενική παραχώρηση της Προεδρικής Φρουράς.

Σε ένα γαλανόλευκο περιβάλλον μέσα στο περίπτερο 1 του εκθεσιακού κέντρου, απλώνεται η εξελικτική πορεία προς την ελευθερία της χώρας με αυθεντικές συλλογές εικαστικών έργων, λιθογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και επιστολές πρωταγωνιστών των αγώνων των Ελλήνων. Ενδιάμεσα των ενοτήτων που πραγματεύεται το αφιέρωμα, προβάλλουν χρυσίζουσες κολώνες-καθρέπτες όπου ο σύγχρονος Έλληνας κοιτάζει τον εαυτό του ως αναπόσπαστο μέρος, συνέχεια αυτής της ιστορικής περιόδου. Αντιλαμβάνεται την εξέγερση μιας κοινωνίας για δίκαιους σκοπούς και την αποκατάσταση της φυσικής ροής των πραγμάτων για έναν πολιτισμό που ανέδειξε την πίστη στον άνθρωπο, την ανάγκη για ελευθερία, την αγάπη για τη ζωή.

Παράλληλα στο αφιέρωμα, η ιστορική μνήμη εμπλουτίζεται με ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό που θα προβάλλει μια συρραφή από αντιπροσωπευτικά ντοκιμαντέρ με την ευγενική χορηγία της COSMOTE TV και την υποστήριξη της ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Συλλογές: Προεδρικής Φρουράς, Α. & Λ. Χαΐτογλου, Δημητρίου Γιαννόγλου, Διονυσίου Στεργιούλα, Αθανασίου Ζηβώνη, Ναταλίας Ιωαννίδη, Μάνου Καστρινάκη, Γιάννη Μυλωνά, Αναστασίου Λιάσκου, Βασιλείου και Νικολάου Νικόλτσιου και άλλων.


Επιμέλεια Έκθεσης: Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α., Ειδικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου - Νικόλαος Νικόλτσιος, Μουσειολόγος

Επιλογή κειμηλίων-λιθογραφιών: Ευαγγελία Πάλλα, Ιστορικός, Έρρικα Κοκόζογλου Επιμελήτρια Μουσείου Α. & Λ. Χαΐτογλου

Επιστημονική Επιμέλεια: Βλάσης Βλασίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σχεδιασμός - Σκηνογραφική Επιμέλεια: Γιάννης Κατρανίτσας, Σκηνογράφος

Οργάνωση: HELEXPO