Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ

Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω…

«ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ & ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ»

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα, σε μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στην Μικρά Ασία και την Εθνική περιπέτεια που ακολούθησε. Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τον «Βυζαντινό Εσπερινό» του Απόστολου Καλδάρα, αλλά και Μικρασιάτικα και Ρεμπέτικα, σε μια μοναδική σύνθεση από δύο ορχήστρες. Με Μικρασιάτικη καταγωγή από πλευράς της μητέρας του, υπηρέτησε όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής (δημοτικό, σμυρναίικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι). Παράλληλα, ερμήνευσε και πολλά άλλα είδη, όπως βυζαντινούς ύμνους, λυρικά, σύγχρονα έντεχνα, ποπ, ροκ, λάτιν, όπερα, συμφωνικά έργα κλπ. Συνεργάστηκε με πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (συνθέτες, ποιητές, μουσικούς, σκηνοθέτες κ.ά.). Τον Οκτώβριο του 2006 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, είναι ελληνική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Το όνομά της έλκει την καταγωγή του από την πιο διάσημη ελληνική ορχήστρα Εστουδιαντίνα, που δημιουργήθηκε στην Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου  το χρονικό διάστημα 1898 – 1921. 

 

Δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη

Η συναυλία οργανώνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έναν ολόκληρο αιώνα μετά, με τόσους πολέμους και κρίσεις, ο πόνος για το βίαιο ξερίζωμα του Ελληνισμού από τις προαιώνιες εστίες του, την Μικρά Ασία και τον Πόντο, δεν αμβλύνθηκε. Δεν ξεχνάμε ότι ότι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υπέστησαν απερίγραπτα δεινά, εκατοντάδες χιλιάδες εξοντώθηκαν και βίωσαν τη βαρβαρότητα, αλλά δεν χάθηκαν.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι για την επιλογή μιας μουσικής παράστασης αφιερωμένης στην Μικρά Ασία και την Εθνική περιπέτεια που ακολούθησε, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τον «Βυζαντινό Εσπερινό» των Απόστολου Καλδάρα - Λευτέρη Παπαδόπουλου, αλλά και Μικρασιάτικα και Ρεμπέτικα.

Συνδιοργάνωση

MUSIC EVENTS LIVE