Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
84η ΔΕΘ: 1.600 εκθέτες, άρωμα… Ινδίας, ινδικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί και 18 διεθνείς συμμετοχές

84η ΔΕΘ: 1.600 εκθέτες, άρωμα… Ινδίας

Με 1.600 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους), έναντι 1.494 πέρυσι, με συμμετοχές 18 χωρών, Τιμώμενη Χώρα την Ινδία και έμφαση στο τρίπτυχο «επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια», η 84η ΔΕΘ ξεκινά το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου και επί εννέα μέρες θα δίνει από τη Θεσσαλονίκη τον παλμό των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.

Η Τιμώμενη Χώρα, Ινδία, θα «συστηθεί» στους επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ στο περίπτερο 13, σε σχεδόν 3.000 τμ., μέσω περίπου 80 επιχειρήσεων-εκθετών, οι οποίες προέρχονται από διάφορους κλάδους της ινδικής βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της πρωτογενούς παραγωγής.

Επίσης την Έκθεση θα επισκεφθεί επιχειρηματική αποστολή 15 ινδικών επιχειρήσεων-κολοσσών από τομείς όπως τα πετροχημικά, η ναυπηγική, η ενέργεια, οι υποδομές (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), η διαστημική, τα φάρμακα, οι αερομεταφορές και η αγροδιατροφή, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με μεγάλες ελληνικές εταιρείες και φορείς. Μεταξύ των ινδικών επιχειρήσεων της αποστολής συγκαταλέγονται η Reliance Industries Limited (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή με έσοδα πάνω από 60 δισ. δολάρια), το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η UPL Limited (γεωργία) και η Larsen & Toubro (ναυπηγεία) κα. Επίσης στο πλαίσιο της ινδικής συμμετοχής θα δώσουν το «παρών» τα υπουργεία Τουρισμού, Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, αλλά και Επικοινωνίας και Τύπου.

Πέραν της Ινδίας, συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ 18 χώρες (Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).

Σημαντική είναι φέτος και η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν, που για μία ακόμη χρονιά δίνει «ψήφο» εμπιστοσύνης στη διοργάνωση. Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην Έκθεση υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ειδικότερα, στα περίπτερα 2 και 3 θα βρίσκονται 43 Επιμελητήρια από όλη την χώρα με 308 επιχειρήσεις. Ξεχωριστές παρουσίες θα έχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών.

Εκδηλώσεις και αφιερώματα

Στην 84η ΔΕΘ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και μια άλλη Ελλάδα, αυτή της καινοτομίας και των νέων ιδεών, την «Digital Greece». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα-πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 12. Εκεί, startups και δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης θα αναδείξουν τις τάσεις και τις ευκαιρίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Επίσης η 84η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη έκθεση όπου θα παρουσιασθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή της WIND και της Huawei, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό ρόλο της ΔΕΘ ως εφαλτηρίου προβολής νέων τεχνολογιών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να βιώσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G συσκευών (τηλεφώνων) στην Ελλάδα, μέσα από το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND.

Η φετινή ΔΕΘ καλύπτει, πέραν του επιχειρηματικού σκέλους και μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Μηχανοκίνηση (Automotion-Electricity-Mobility), ενέργεια (Energia), εκπαίδευση (Akademia), γαστρονομία (Γωνιά Γαστρονομίας) είναι μερικά μόνο από τα θεματικά αφιερώματα της έκθεσης.

Επίσης φέτος για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της ΔΕΘ θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Περιπτέρου 2 η Salonica Cannabis Expo 2019.

Όσον αφορά στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, διασκέδασης, παράλληλων εκδηλώσεων και συνεδρίων, στο πλαίσιο της Τιμώμενης Χώρας διοργανώνεται πληθώρα events τόσο εντός όσο

και εκτός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (εικαστική έκθεση Ινδών καλλιτεχνών στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιδείξεις Ινδικού χορού-Bollywood Dance από την Kaly Stasinou, αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ινδίας στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, παράσταση χορού Kathakali κτλ).

Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Με περισσότερους από 80 καλλιτέχνες και επιμελητές, η CHEAPART, για έκτη συνεχή χρονιά, θα φέρει κοντά το κοινό με τους δημιουργούς. Επίσης στην 84η ΔΕΘ σε καθημερινή βάση γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες θα δίνουν τον μουσικό τόνο στην μεγάλη σκηνή, στο Τόξο της ΧΑΝΘ.

Στη φετινή έκθεση θα βρεθεί και το παγκοσμίου φήμης Circo Medrano, που έρχεται ξανά μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα!

Σημειώνεται ότι και φέτος η ΔΕΘ είναι Smoke Free.

Η συνέντευξη Τύπου

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη τη συμμετοχή της Ινδίας στη φετινή διοργάνωση. Τόνισε δε πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, με παρακαταθήκη την εκθεσιακή τεχνογνωσία και εμπειρία του, έχει ξεκινήσει την πορεία του προς τρεις κατευθύνσεις: την αναγέννηση και επέκτασή του σε νέες δραστηριότητες, την διεθνοποίηση του και την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε πως η ΔΕΘ, 93 χρόνια μετά τη γέννησή της, αποτελεί «καμάρι» της Βόρειας Ελλάδας. Τόνισε δε πως η συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενης Χώρας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την περιοχή μας. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ θα είναι αναρτημένη στο Διοικητήριο σε ειδικό ιστό η σημαία της Ινδίας, ενώ στη είσοδό του θα τοποθετηθεί κατασκευή με θέμα τους ελέφαντες που κοσμούν την πόλη.

«Επενδύουμε πολλά στη ΔΕΘ και στον χαρακτήρα που έδωσε η παρούσα διοίκηση στον αναπτυξιακό αυτό πυλώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Σημείωσε δε πως σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την παρουσία της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ προς όφελος των επιχειρήσεων της περιοχής.

Ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την επιθυμία του το παράθυρο αυτό να διευρύνεται συνεχώς. Έκανε δε γνωστό ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo προχώρησε στην ανάπλαση 100 στάσεων αστικών λεωφορείων με εικόνες από το αρχείο της ΔΕΘ και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμούς από 1,3 δισ. Ινδούς μετέφερε στη Θεσσαλονίκη η πρέσβης της Ινδίας, κα Shamma Jain, που υπογράμμισε τις διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με την ασιατική χώρα, σημειώνοντας όμως πως υπάρχει ανάγκη αυτές οι σχέσεις να υποστηριχθούν με ισχυρότερο οικονομικό περιεχόμενο. Η κα Jain αναφέρθηκε στις εταιρείες-κολοσσούς που θα βρεθούν στην 84η ΔΕΘ και εξέφρασε την ευχή να αποτελέσει η Έκθεση πλατφόρμα για να έρθουν οι βιομηχανίες της Ινδίας πιο κοντά με τις ελληνικές ομολόγους τους.

Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της διοργάνωσης, έκανε γνωστό ότι επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι ο Ινδός μεγιστάνας κ. Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του Hinduja Group, ενός πολυσχιδούς πολυεθνικού ομίλου με παγκόσμια εμβέλεια, που απασχολεί πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

Στην πρωτοβουλία Smoke Free αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος», κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, σημειώνοντας πως σε κάθε μικρή επανάσταση η αφετηρία πρέπει να είναι ο καθένας μας ξεχωριστά.

Σημαντική ευκαιρία για να προβληθούν οι δυνατότητες της επαναστατικής 5 G τεχνολογίας χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Wind Ελλάς, κ. Γιώργος Τσαπρούνης,

τονίζοντας πως Wind και ΔΕΘ γυρίζουν μια ψηφιακή σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Μακράν το μεγαλύτερο γεγονός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι η ΔΕΘ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, κ. Αλέξη Τσαξιρλή, που τόνισε πως εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονται τις επόμενες ημέρες για την εύρυθμη λειτουργία της Έκθεσης.

Τέλος, ο συνιδρυτής της εταιρείας Industry Distruptors-Game Changers, κ. Μιχάλης Στάγκος, ανέφερε πως πέραν των 300 επιχειρήσεων που θα φιλοξενηθούν στο Digital Greece στα περίπτερα 12 και 6, θα υπάρχουν και τέσσερις σκηνές, από όπου θα περάσουν περισσότεροι από 150 ομιλητές.

-Η γενική είσοδος στην 84η ΔΕΘ είναι 7 ευρώ, αλλά έχουν προβλεφθεί και μειωμένες τιμές (5 ευρώ) για προσέλευση τις καθημερινές 16.00-18.00 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής), για πολύτεκνους-τρίτεκνους και για τα παιδιά (4-10 ετών). Τα παιδιά έως 4 ετών είναι δωρεάν. Ειδικά για την 84η ΔΕΘ το παιδικό εισιτήριο περιλαμβάνει και είσοδο στο Circo Medrano. Το οικογενειακό εισιτήριο των τεσσάρων ατόμων είναι 20 ευρώ.

Το εισιτήριο για το Circo Medrano είναι είτε ενιαίο για την 84η ΔΕΘ και το Circo στα 10 ευρώ, είτε ξεχωριστό στο ταμείο του τσίρκου αφού εισέλθετε στην έκθεση στα 5 ευρώ.

Η βιομηχανία Παπαστράτος υποστηρίζει την πρωτοβουλία Smoke Free ΔΕΘ, Επίσημο Ποτό της 84ης ΔΕΘ είναι η Coca-Cola, Επίσημος Αερομεταφορέας η Qatar Airways, Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος η WIND, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Μπύρα της 84ης ΔΕΘ είναι η «ΝΥΜΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και Ιατρικός Υποστηρικτής της 84ης ΔΕΘ είναι το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Επίσημα ξενοδοχεία των Music Events είναι τα Capsis και Capsis Bristol. Επίσης στα Music Events Χορηγός Catering είναι η εταιρεία Σαμιωτάκης, ενώ VIP Transfers Sponsor είναι ο όμιλος Παχούμη και η θυγατρική του Limousines Greece.

Η ΔΕΘ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Το ωράριο της 84ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Τις καθημερινές από τις 16:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00.