Μια μοναδική και ταυτόχρονα συναρπαστική θεματική έκθεση με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του CERN, θα φιλοξενήσει η φετινή ΔΕΘ. Η έκθεση, με τίτλο «Από την έρευνα στην καθημερινότητά μας», θα παρουσιάσει τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά, του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής και της επιστημονικής ανακάλυψης.
Ένα ταξίδι μέσα από 70 χρόνια πρωτοποριακής επιστήμης
Η έκθεση υπόσχεται να ταξιδέψει και να εμπνεύσει τους επισκέπτες μέσα από την 70χρονη ιστορία του CERN, αναδεικνύοντας τα θεμελιώδη ορόσημα τα οποία επιτεύχθηκαν και τον τεράστιο αντίκτυπο της σωματιδιακής φυσικής στην κατανόηση του σύμπαντος. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν τα θαύματα της επιστημονικής καινοτομίας και τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας μέσω μιας ποικιλίας διαδραστικών και εκπαιδευτικών εκθεμάτων.
Συναρπαστικά εκθέματα και διαδραστικές εμπειρίες
Συμμετοχή, Εκπαίδευση και Έμπνευση
Αυτή η θεματική έκθεση στοχεύει να ενημερώσει το κοινό για τον ζωτικό ρόλο της επιστημονικής έρευνας και τις εφαρμογές της στον πραγματικό κόσμο. Γιορτάζει το πνεύμα της ανακάλυψης και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης που ενσαρκώνει το CERN. Ο διαδραστικός και πρακτικός χαρακτήρας των ενοτήτων της συγκεκριμένης έκθεσης, προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία για επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Σχετικά με το CERN
Το CERN, Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι ένα από τα κορυφαία εργαστήρια σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ο Οργανισμός βρίσκεται στα γαλλοελβετικά σύνορα, με έδρα στη Γενεύη. Τα κράτη-μέλη της είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβενία είναι συνεργαζόμενα κράτη-μέλη στο προοίμιο της ένταξης. Η Βραζιλία, η Κροατία, η Ινδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Πακιστάν, η Τουρκία και η Ουκρανία είναι συνεργαζόμενα κράτη-μέλη. Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNESCO. Το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του JINR έχει ανασταλεί σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου του CERN της 8ης Μαρτίου 2022 και της 25ης Μαρτίου 2022, αντίστοιχα.