Η τεχνολογική «επανάσταση» του 5G στη ΔΕΘ
Η 84η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη έκθεση όπου θα παρουσιασθεί και θα αξιοποιηθεί πιλοτικά το δίκτυο νέας γενιάς 5G, στέλοντας ένα μήνυμα καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας.
Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, μετακινούμαστε, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις οικονομικές μας συναλλαγές. Η επόμενη, 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας και το δίκτυο 5G θα φέρουν ακόμη περισσότερες αλλαγές!
Όσοι θέλουν να πάρουν μία πρώτη γεύση από την επικείμενη τεχνολογική «επανάσταση», δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την 84η ΔΕΘ, όπου για πρώτη φορά σε έκθεση θα παρουσιασθεί και θα αξιοποιηθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή των εταιρειών Wind και Huawei, στέλοντας «ένα μήνυμα καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας. Άλλωστε, η ΔΕΘ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, κάτι που αποτυπώνεται και στην παρουσία ελληνικών startups στο πλαίσιο του αφιερώματος Ψηφιακή Ελλάδα.
Οι αλλαγές που θα φέρουν τα δίκτυα 5ης γενιάς είναι πολλές και σημαντικές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, κ. Νάσος Ζαρκαλής, «είναι μια ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά όσες κινούνται στον χώρο της καινοτομίας, να έρθουν σε επαφή με το 5G και να δουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων που μπορεί να προσφέρει».
Τι είναι αυτό όμως που κάνει το 5G διαφορετικό σε σχέση με το 4G; Για τους περισσότερους, οι πολύ υψηλότερες ταχύτητες που προσφέρουν μία καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στο Διαδίκτυο αλλά και δυνατότητα για νέες εφαρμογές. Παράλληλα, το 5G επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία μέσα στην ίδια περιοχή δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων- διασυνδεδεμένων συσκευών. Ακόμη, η «καθυστέρηση» στην απόκριση του δικτύου (latency) είναι απίστευτα χαμηλή, στοιχείο πολύ σημαντικό σε εφαρμογές, όπως είναι η τηλεϊατρική και τα αυτοκινούμενα οχήματα.
Αν και το 5G χαρακτηρίζεται ως μία σημαντική τεχνολογική «επανάσταση», υπάρχει ακόμη δρόμος για την υλοποίηση του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση προς το τέλος του 2020. Ωστόσο, η εκπαίδευση του κοινού και των επιχειρήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, όπως αποδεικνύουν οι πιλοτικές εφαρμογές του συγκεκριμένου δικτύου στην πόλη της Καλαμάτας και στην 84η ΔΕΘ.