Skip to main content
Το ΑΠΘ στην 85η ΔΕΘ με καινοτόμα εκθέματα και πρωτότυπες εφαρμογές

Το ΑΠΘ στην 85η ΔΕΘ με καινοτόμα εκθέματα

Καινοτόμες εφαρμογές και πρωτότυπες συσκευές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου, ρομποτικά συστήματα, «διαστημικές» κατασκευές και αγωνιστικά μονοθέσια φτιαγμένα από φοιτητικές ομάδες είναι μόλις μερικά από τα εκθέματα που παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην 85η ΔΕΘ (Περίπτερο 14 AKADEMIA, stands 1 & 15).

Η δημιουργικότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ σε συνδυασμό με την έρευνα και την τεχνολογία αιχμής έχουν ως αποτέλεσμα εκθέματα που ξεχωρίζουν και αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα, εκτίθενται και παρουσιάζονται τα ακόλουθα:

SpaceDot

Η φοιτητική ομάδα SpaceDot του ΑΠΘ κατασκευάζει ένα βιολογικό εργαστήριο «σε σμίκρυνση», στοχεύοντας στη μελέτη της επίδρασης των αφιλόξενων συνθηκών του διαστήματος σε κύτταρα παρεμφερή με τα ανθρώπινα.

ViTER

Πρόκειται για μία ελαφριά συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας, συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα, που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, με σκοπό την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον SARS-CoV-2.

TekTrain - ΣΥΤΗΕΣ – Remedes

TekTrain - Είναι ένα έργο εκπαιδευτικής ρομποτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν δύο κύρια προϊόντα: το ρομπότ TekTrain, το οποίο διαθέτει πληθώρα αισθητήρων και ενεργοποιητών και μία πλατφόρμα νέφους, που προσφέρει δυνατότητες ψηφιακής διαχείρισης της τάξης από τους εκπαιδευτικούς και

εκμάθηση εννοιών ρομποτικής/μαθηματικών/φυσικής από τους μαθητές, με χρήση γραφικού προγραμματισμού ρομποτικών εφαρμογών.

ΣΥΤΗΕΣ - Σύστημα υποστήριξης τρίτης ηλικίας με έξυπνες συσκευές. Έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός έξυπνου βοηθού με όνομα ELSA, ικανού να βοηθά τους ηλικιωμένους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών υγείας και ενημέρωσης/διασκέδασης.

REMEDES - Σύστημα καταμέτρησης αντανακλαστικών, το οποίο αποτελείται από έναν αριθμό ασύρματων συσκευών που ενεργοποιούνται παράγοντας φως κάποιου χρώματος ή ήχο και απενεργοποιούνται όταν κάποιος περάσει το χέρι ή το πόδι του από την πάνω πλευρά τους. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η δημιουργία διαφορετικών ασκήσεων, κατάλληλων για αποτίμηση αθλητικών επιδόσεων ή εντοπισμό ιατρικών/ψυχολογικών παθήσεων.

17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Παρουσιάζεται στο κοινό η ανέκδοτη ιστορία του άξονα της Αριστοτέλους, ενός εμβληματικού έργου αστικής ανάπλασης, που αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Έπειτα από διαγωνισμό του ΥΠΕΝ και με την πολύτιμη στήριξη του ΑΠΘ και της ΔΕΘ, αποτέλεσε τον πυρήνα συγκρότησης της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας.

Aristotle Racing Team

Η ART σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula από το 2006, προσφέροντας σε δεκάδες φοιτητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που μαθαίνουν στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η ομάδα χρησιμοποιεί λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για προσομοιώσεις, σύνθετα και εξειδικευμένα υλικά, 3D Printing για εφαρμογές του κινητήρα.

ARISTURTLE

Η αγωνιστική φοιτητική ερευνητική ομάδα “Aristotle University Racing Team Electric” σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα και αυτόνομα αγωνιστικά μονοθέσια. Συμμετέχει στους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student απέναντι σε κορυφαίες πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας (ThessHF και MyAlgos)

Το Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ προωθεί καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακής υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα στο πλαίσιο κλινικών μελετών στην περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης της COVID-19 οι εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ThessHF και MyAlgos που αφορούν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή αντίστοιχα. Ακόμη, έχει αναπτυχθεί ένας ειδικός αλγόριθμος πρόβλεψης παροξυσμών κολπικής μαρμαρυγής που βασίζεται στις αρχές τεχνητής νοημοσύνης.

Φορητή συσκευή βιοαισθητήρα για διαγνωστικά τεστ με έξυπνη διασύνδεση

Η συσκευή είναι οικονομική, φορητή, δίνει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο (15 λεπτά) και μπορεί να ενημερώνει μέσω διαδικτύου τον θεράποντα ιατρό ή τον φροντιστή των χρηστών.

ProgHRC

Το ProgHRC έχει αναπτύξει μια νέα μέθοδο προγραμματισμού ρομπότ, επιτρέποντας στην παραγωγική βιομηχανία να διδάσκει στα ρομπότ πώς να συσκευάζουν προϊόντα, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και οικονομικό ρομπότ-βοηθό που μπορεί να μαθαίνει από τον άνθρωπο πολύ εύκολα και γρήγορα.